Search...
Sluit dit zoekvak.
Blog

Implementeren is een vak, ook in de cloud

 Drie belangrijke implementatielessen

…want het gaat ook weleens mis

Cloudtechnologie, zoals Salesforce, helpt organisaties geweldig om de manier waarop ze samenwerken – intern en met klanten en relaties – te innoveren. Mijn passie hiervoor heb ik nooit onder stoelen of banken geschoven. Maar met geweldige technologie alleen ben je er nog niet… De gevolgen van een minder vakkundige implementatie komen we bij g-company nogal eens tegen.

 

 Bedrieglijke eenvoud

Salesforce is eenvoudig te modelleren naar je bedrijfsprocessen. Men vraagt mij wel eens: “Wat kan er eigenlijk niet?”. Mijn antwoord is dan: “Alles kan.” En na enkele seconden sceptische blikken te hebben ondergaan, vul ik aan: “Het is de vraag of je het allemaal moet willen.”

Dat maakt implementeren een vak. Het krachtige metadatamodel van Salesforce maakt het mogelijk om bovenop de standaardfunctionaliteit van alles te ontwikkelen. Vaak met clicks, soms met code. Dus “Alles kan” is de waarheid… Maar een goede implementatiepartner zal altijd aansturen op gebruikmaking van de standaards. En die standaards bieden al zoveel, eventueel aangevuld met third party apps, native op het platform.

Veel organisaties claimen dat hun processen uniek zijn. Dan verval je in een best lastige discussie. Enerzijds wil je de uniciteit van je klant respecteren, anderzijds weten we dat het wel meevalt met die uniciteit. Salesprocessen bestaan altijd uit dezelfde basiscomponenten. Of je nu 3 of 15 opportunity stages kent, verandert daar niets aan. Net zomin als het aantal offerte templates of de rolverdeling binnen je organisatie. Hetzelfde geldt voor customer service processen, marketing, projectmanagement enzovoorts. De basisprincipes veranderen niet en specifieke workflows zijn goed te configureren.

 

 Gelukkige gebruikers door een goede implementatie

Het is de verantwoordelijkheid van een goede implementatiepartner om de klant af te raden diens bestaande processen 100% te kopiëren naar een nieuwe omgeving. Laat het platform voor je werken – daar betaal je tenslotte voor -, ook als je daarvoor je eigen proces licht aan moet passen. Zo maak je optimaal gebruik van alle wereldwijde best practices die in Salesforce zijn verwerkt.

De gevolgen van een gebrekkige implementatie zijn ingrijpend. Het leidt tot allerlei problemen: performance, bugs, niet werkende koppelingen met andere systemen, en heel veel handmatig werk. De gebruikers wenden zich van de omgeving af. De oorzaak is veelal: nodeloos complexe oplossingen – veelal zelf gecodeerd – voor zaken waarin Salesforce standaard voorziet.

Wij helpen klanten in zo’n geval om hun Salesforce-omgeving grondig te vereenvoudigen en grotendeels terug te brengen tot de standaardfunctionaliteit. Resultaat: de software ondersteunt de bedrijfsprocessen nog beter en foutloos en integreert soepel met zijn omgeving. Een bijkomend belangrijk voordeel is dat de gebruikers nu het gemak en het plezier van deze technologie ervaren.

 

 Wat valt er te leren

Er zijn een paar lessen te trekken:

  • Laat het platform voor je werken. De prijs-prestatieverhouding van Salesforce is uitstekend als je maximaal gebruik maakt van de in de software verwerkte CRM-kennis, zonder het wiel zelf te willen uitvinden.
  • Bedenk jezelf drie keer voordat je code gaat schrijven. Veelal zijn door configuratie andere oplossingen mogelijk, die je processen ruim voldoende ondersteunen. En voor de processen, waarvoor het écht nodig is, biedt het platform alle nodige development mogelijkheden.
  • Kopieer niet klakkeloos je huidige processen naar de nieuwe omgeving. Beschouw het juist als een kans om je processen weer eens onder de loep te nemen en te innoveren.