Search...
Sluit dit zoekvak.
Blog

NPSP: dit kun je er mee

Salesforcegebruikers in de non-profitsector hebben ongetwijfeld van NPSP gehoord. Maar wat is het en wat kun je er mee? In dit artikel laat ik je zien wat NPSP voor jouw organisatie kan betekenen.

 

Wat is het NPSP?

Salesforce is ooit ontwikkeld voor het ondersteunen van verkoopprocessen. Het platform is echter zó flexibel dat het ook prima inzetbaar is in bijvoorbeeld het onderwijs, de gezondheidszorg en bij goede doelen. Om niet steeds het wiel opnieuw te hoeven uitvinden, ontstond de roep om een standaardoplossing voor nonprofits en dat is het Nonprofit Success Pack geworden.

De app is gratis* te downloaden en zorgt ervoor dat Salesforce optimaal wordt ingericht voor gebruik in een goededoelenorganisatie. De gebruikersinterface is beschikbaar in zes talen, waaronder Nederlands. NPSP is open source, wat betekent dat gebruikers meebouwen aan verbeteringen en nieuwe functies. Salesforce.org verzorgt het versiebeheer en distribueert iedere twee weken een update.

 

Alles draait om relaties

Wat direct opvalt in NPSP, zijn de vele manieren om onderlinge relaties te registreren. Bijvoorbeeld: Tim is de vader van Max, maar ook werknemer van een bouwbedrijf én bestuurslid bij de voetbalclub. Al die connecties zijn te registreren en van de verschillende kanten te raadplegen. Het relatiediagram laat in één oogopslag familierelaties zien. Hier wordt ook de term ‘soft credit’ geïntroduceerd. Dat zijn giften die iemand niet zelf doet, maar wel heeft beïnvloed. Bijvoorbeeld: Tim werft € 1.000 met een sponsorloop en zijn werkgever verdubbelt de opbrengst. We hebben dan een ‘harde gift’ van € 1.000 bij Tim én zijn werkgever, maar ook een ‘zachte gift’ van € 1.000 bij Tim, omdat hij invloed heeft gehad op de gift van zijn werkgever. Bij het segmenteren van donateurs kun je ervoor kiezen om de waarde van deze soft credit mee te tellen.Bron: Salesforce.org Power of Us

 

Verwerken van giften

Het standaard ‘Opportunity’ object wordt gebruikt voor de registratie van diverse soorten giften: eenmalig, structureel, lidmaatschap, in-natura en ‘grant’-management. Toezeggingen en giften kunnen worden gekoppeld aan campagnes en bestemmingsfondsen. Moet er gerapporteerd worden over de besteding van de gift? De acties en deadlines leg je vast bij de ‘Deliverables’. NPSP kent weliswaar een optie voor snelle invoer van giften, maar heeft geen ingebouwde oplossing voor het geautomatiseerd verwerken van incasso’s en bankbestanden. Dit vereist maatwerk en de installatie van een aanvullende service. Overigens staat bij Salesforce.org hoog op de agenda om hier een standaardoplossing voor te ontwikkelen.

 

Segmentatie en relatiebeheer

Standaard heeft NPSP meer dan 80 ‘roll-ups’, oftewel tellingen en indicatoren voor het segmenteren van donateurs. Denk aan: totaal giften laatste jaar, beste giftjaar, hoogste gift etc. Deze roll-ups zijn aanpasbaar en ook toepasbaar op andere objecten. Betrek bijvoorbeeld ook het aantal bezochte evenementen of het aantal uitgevoerde vrijwilligerstaken bij het berekenen van de donateurwaarde. De score resulteert in een ‘Level’, die vervolgens een ‘Engagement Plan’ in gang zet. Dat is een serie taken die specifiek gericht is op een bepaald type donateur. Denk aan: toezenden jubileumboek, uitnodigen major donor evenement, telefoontje van de directeur, etc.

 

Vrijwilligersbeheer

Voor nonprofits die veel met vrijwilligers werken, biedt NPSP uitgebreide ondersteuning. Per vrijwilliger leg je de beschikbaarheid en kwaliteiten vast om die vervolgens eenvoudig te matchen met de behoefte. Ook website-integratie is mogelijk zodat vrijwilligers zich kunnen inschrijven voor openstaande klussen.

 

Dus…

Het grote voordeel van het NPSP is dat het een eigen product is van Salesforce en dat Salesforce grote ambities heeft met het pakket. Dit, gecombineerd met een actieve gebruikersgemeenschap, maakt het een toekomstbestendige toepassing. Zoals hierboven geschreven, is het huidige ontbreken van geautomatiseerde giftenverwerking een nadeel van NPSP, maar er zijn alternatieven en Salesforce werkt aan een eigen oplossing. Er is goed nagedacht over een structuur die aansluit bij een doorsnee goededoelenorganisatie. Wie kiest voor deze standaard, kan flink besparen op implementatiekosten. Voor organisaties die Salesforce al helemaal op maat hebben ingericht, ligt een keuze voor NPSP minder voor de hand.

Nieuwsgierig geworden? Start een gratis trial op Salesforce.org of neem contact met mij op…

Bart Lont

* NPSP installeer je in Salesforce. Dus ook al is NPSP gratis, je hebt wél Salesforce-licenties nodig. ANBI-instellingen komen in aanmerking voor 10 gratis Salesforce-licenties.