Search...
Sluit dit zoekvak.
Blog

Cows for Sweida

De TwoPurpose Foundation zet een businessplan in voor meer maatschappelijke impact…

..bijvoorbeeld door te investeren in een koe in het Syrische Sweida.

Sweida? Nooit van gehoord, vertel me meer!
Sweida is een plaats in het zuiden van Syrië. In het gebied rondom Sweida wonen grotendeels Druzen, een religieuze gemeenschap uit het Midden-Oosten.
Er heerst er een mediterraan klimaat in Sweida, met aangename zomers en relatief zachte winters. Ondanks het fijne klimaat, is het leven in Sweida vaak allesbehalve makkelijk.
Voor veel mensen zijn er te weinig inkomsten, niet genoeg voedsel en is er geen perspectief op een toekomst.
Door een appje van Ramzi, van Stichting Het Vergeten Kind, naar Balt Leenman, van TwoPurpose, werd het idee geboren:
‘’Veel families in Sweida verkopen hun huizen om richting Europa te gaan. De omstandigheden van oorlog, een slechte economie, armoede, te weinig werk en een gemis aan basale levensbehoeftes als water en elektriciteit zorgen ervoor dat veel mensen in Sweida geen andere optie hebben dan om te vertrekken. Ik heb veel mensen geadviseerd om niet te gaan, omdat de reis zo gevaarlijk is. Het komt er vooral op neer dat we een andere oplossing nodig hebben.’’
Door het initiatief van TwoPurpose kan één koe zorgen voor een kettingreactie van hoop. ‘’Je moet namelijk iets hebben wat zich kan vermenigvuldigen. De melk van de koe kan worden verkocht en met inkomsten kan weer een tweede koe gekocht worden, enzovoorts. Eén koe levert, naast de structurele verkoop van de melk, ongeveer genoeg voor twee grote gezinnen. We coachen daarbij de eigenaar van de koe zodat we er samen voor zorgen dat er volgend jaar weer een nieuwe koe gekocht kan worden.’’, vertelt Stefan Reiling, medewerker van TwoPurpose.

‘’Een koe kan zorgen voor een kettingreactie van hoop.’’

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van TwoPurpose op donderdag 18 januari is er een fundraiser gehouden zodat deze koe voor Sweida aangeschaft kan worden.

Op deze manier zet de Two Purpose Foundation zich in voor een grotere missie: de wereld een stukje mooier maken!