Search...
Sluit dit zoekvak.
Blog

Het Vergeten Kind – laat kwetsbare kinderen zich gezien en gehoord voelen

Vandaag was ik op uitnodiging van Stichting Het Vergeten Kind aanwezig bij de uitreiking van de Hartenhuis Awards in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Ze hadden er een mooie show van gemaakt met een paar honderd aanwezigen in het publiek. Maar centraal stonden de indringende verhalen van “The Unforgettables”, de jongerenraad van Het Vergeten Kind. Zij zijn ervaringsdeskundigen, kinderen die met trauma’s uit hun thuissituatie in de jeugdzorg terecht zijn gekomen. Deskundigen kunnen je veel vertellen, compleet met cijfers en statistieken, maar de verhalen van deze jongeren en jongvolwassenen komen pas echt binnen.


De uitreiking van de Hartenhuis Awards was het slotstuk van De Week van Het Vergeten Kind. Het centrale thema van de week was deze keer “Gebrek aan aandacht maakt kwetsbare kinderen kapot”. Kinderen die in jeugdzorginstellingen terechtkomen als ze 8, 10 of 12 jaar oud zijn, hebben positieve aandacht nodig. Zij zijn het vertrouwen in de mensen om hen heen kwijtgeraakt, en hebben in veel gevallen een negatief zelfbeeld gekregen: “Ik ben het niet waard.” Maar al te vaak is de Nederlandse jeugdzorg niet in staat om die positieve aandacht te bieden. Niet door onwil, maar door protocollen, gebrek aan tijd, geld en andere middelen. Het gevolg is dat kinderen zich – weer – niet gezien en gehoord voelen.


Dit is waar Het Vergeten Kind zich voor inzet. Door hiervoor steeds weer aandacht te vragen, door het beïnvloeden van het beleid, door te laten zien dat het anders en beter kan, en nog veel meer. Sinds een aantal jaren mag ik namens TwoPurpose met Het Vergeten Kind samenwerken om ze met mooie oplossingen op het Salesforce platform te ondersteunen. En al die jaren zie ik de passie en de gedrevenheid van de mensen met wie ik samenwerk. Vandaag drukte me weer eens met de neus op de feiten. Ik heb verstand van ICT, en wat is het gaaf om mijn competenties te kunnen inzetten voor hun missie!