Search...
Sluit dit zoekvak.
Blog

De toekomst van Fondsenwerving op het Salesforce platform

De toekomst van Fondsenwerving op het Salesforce platform

Non Profit Cloud for Fundraising – de toekomst van Fondsenwerving op het Salesforce platform

In het voorjaar van 2023 heeft Salesforce de Non Profit Cloud (NPC) geïntroduceerd en in het najaar is daar functionaliteit voor fondsenwerving aan toegevoegd. De eerste klanten zijn op dit moment aan het werken met deze nieuwe oplossing van Salesforce, dus is het hoog tijd voor een serie van artikelen over dit “nieuwe” product en een inkijkje in de toekomst van Fondsenwerving. We nemen je in dit eerste artikel mee in een overzicht van wat je allemaal kunt verwachten. Sommige termen zullen wellicht nog vraagtekens oproepen; meld je dan vooral aan voor onze mailinglijst onderaan de pagina, zodat je op de hoogte wordt gehouden als er een volgend artikel wordt gepubliceerd. 

Aangesloten op de Salesforce Core

De meeste van onze klanten gebruiken op dit moment het fondsenwerving model van NPSP of van Converse. Dit zijn zogenaamde managed packages die geïnstalleerd zijn als toevoeging op de Sales of Service Cloud. Met de introductie van de NPC heeft Salesforce een nieuwe Cloud geïntroduceerd, die aangesloten is op de “Salesforce Core”. Deze “core” wordt ook gebruikt door andere sectoren, zoals de Health Cloud voor de gezondheidszorg, Financial Services Cloud voor de financiële sector en Public Cloud voor overheidsorganisaties. Het grote voordeel hiervan is dat je als non-profitorganisatie kunt profiteren van alle innovatieve componenten waarin door deze sectoren wordt geïnvesteerd. 

Industries Common Components

Deze componenten worden ook wel de “Industries Common Components” genoemd. Je hebt dus een volledig nieuwe set aan features tot je beschikking hebt waar al jaren aan is gewerkt vanuit andere “industrieën” én deze zijn inbegrepen bij de NPC licenties. In de volgende artikelen zullen we deze features verder uitdiepen, maar wij willen je hier alvast voorbeelden van twee  interessante features geven:

  • Data Processing Engine (DPE) voor het berekenen van donatie data voor iedere individuele relatie. Zoals bijvoorbeeld het totaal aan giften in het afgelopen jaar en de hoogste donatie ooit. Dit mechanisme maakt gebruik van de rekenkracht van CRM analytics, een applicatie om grote hoeveelheden data te verwerken. Waar je nu dus nog weleens tegen limieten aan kan lopen omdat de berekeningen over te veel data gaan, heb je daar met Data Processing Engine geen last meer van. Tests die een vergelijking hebben gemaakt tussen berekening met de NPSP rollup tool en DPE hebben aangetoond dat berekeningen bijna 50x sneller worden uitgevoerd met deze nieuwe technologie.
  • Omnistudio voor het maken van documenten of onboarding flows voor vrijwilligers. Waar je eerder een extra app moest aanschaffen om formulieren of brieven te genereren, doet nu Omnistudio dat voor je.

 

Person Accounts

Een andere belangrijke wijziging is dat het individu als uitgangspunt wordt genomen voor het relatiemodel. Waar we eerder te maken hadden met een account (Organisatie of Huishouden) met een gekoppeld contact, wordt in NPC standaard gebruik gemaakt van een Person Account. Hier kun je optioneel een huishouden aan koppelen. Het grote voordeel is dat er dus niet standaard allerlei processen toegevoegd hoeven te worden om de data in sync te houden tussen het huishouden en het individu. Naast deze nieuwe benadering zijn er ook nieuwe functionaliteiten beschikbaar voor een beter visueel inzicht in de relatie en interactie met de relatie.


Fundraising Data Model

Het datamodel dat gebruikt wordt om de verschillende soorten giften te managen is volledig vernieuwd. Best practices en ervaringen van non-profit organisaties met de huidige data modellen zijn allemaal meegenomen in dit nieuwe model. Het nieuwe datamodel gebruikt de gift commitment, de gift schedule en de gift transaction om de financiële relatie te managen. Dit zorgt voor een duidelijk inzicht in aankomende betalingen, gemiste betalingen en recente betalingen. Ook kan een commitment gepauzeerd, geüpgraded en gedowngraded worden, met duidelijk inzicht in deze aanpassingen. Tot slot is het ook mogelijk om batches van giften, die door partners geworven zijn, geautomatiseerd te verwerken.

Voor het verwerken van de toezeggingen en de koppeling met banken en Payment Service providers wordt FinDock gebruikt. FinDock sluit ook naadloos aan op dit nieuwe datamodel. Voor een overzicht van hoe FInDock dit doet, is het interessant om dit artikel te lezen.

Campagnes en Segmenten met Data Cloud

Naast de standaard manier van campagne management door het gebruik van Salesforce campagnes met campagneleden, introduceert Salesforce met de Non Profit Cloud een nieuwe manier om campagnes te managen. Source codes kunnen gebruikt worden om de campagne onder te verdelen in een boodschap voor een specifiek kanaal. Hierdoor is het eenvoudig om de effectiviteit per kanaal inzichtelijk te maken. Door de associatie van een campagne met interest tags kan de interesse van een relatie in specifieke onderwerpen worden getrackt. 

De Data Cloud is een geïntegreerd Salesforce product dat volledig is aangesloten op deze vernieuwde werkwijze. Door het aansluiten van andere databronnen, zoals de website, de webshop en het marketing platform wordt een volledig en eenduidig overzicht van de relatie samengesteld. Hierdoor creëer je segmenten die zijn samengesteld uit veel gedetailleerdere relatie data. Wie eraan toe is, kan ook gebruik maken van voorspellende AI modellen die leren van de aanwezige data over de relatie. Segmenten, boodschappen en de volgende beste actie om de relatie te converteren kunnen op deze manier automatisch worden samengesteld en uitgevoerd.

Wanneer is het juiste moment om over te stappen?

Het is goed om te weten dat NPSP en Converse gewoon blijven bestaan en worden ondersteund. Het is dus geen must om op dit moment over te stappen. Wat wel een goed moment is, hangt helemaal af van de business case van jouw organisatie. Zaken als het huidige applicatielandschap en de fondsenwervingsstrategie zijn hiervoor bepalend. Mocht je willen weten wat het juiste moment is voor jouw organisatie om in- of over te stappen op de Non Profit Cloud, neem dan contact met ons op. We gaan hier graag het gesprek met je over aan.

Foto van Daniel van Veldhuijzen

Daniel van Veldhuijzen

Lead Salesforce Architect

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van Non Profit Cloud